Oslavy 113. výročia trate Žilina-Rajec začali jazdou vlaku Hurvínek

20.10.2012 Žilina

Žilina 20. októbra (TASR) - Spanilá jazda historického vlaku a rušňa Hurvínek zo žilinskej hlavnej stanice odštartovala dnes dopoludnia dvojdňové oslavy 113. výročia vzniku železničnej trate zo Žiliny do Rajca.

Motorový vozeň Hurvínek je podľa historika dopravy Považského múzea (PM) v Žiline Petra Šimka súčasťou osláv tretíkrát. „Patrí Spoločnosti Považskej dráhy Žilina. Je to skupina nadšencov, ktorí rušeň zrenovovali a môže ho používať verejnosť. Formou nostalgických jázd si pripomíname toto výročie,“ skonštatoval historik dopravy a organizátor Osláv výročia Rajeckej Anče.

Nostalgické jazdy pokračujú aj v nedeľu

Pripomenul, že PM v Žiline dnes paralelne organizuje multižánrové podujatie Budatínsky rínok 2012. „Pre cestujúcich prvej nostalgickej jazdy a pre záujemcov z Budatínskeho rínku o poobedňajšiu jazdu je pripravená kyvadlová doprava z hlavnej stanice k Budatínskemu parku a späť. V nedeľu sa bude scenár nostalgických jázd opakovať. Spestrením nedeľných osláv bude rekonštrukcia oslobodzovacích bojov Budatína z roku 1945 medzi nemeckou a sovietskou armádou. Boje vypuknú o 12.30 h v areáli Budatínskeho hradu,“ povedal Šimko.

Železničná trať č. 126 Žilina – Rajec, ktorej vlaky prezývajú aj Rajecká Anča, začala podľa neho písať históriu 10. októbra 1899 a do dnešných dní prešla mnohými prevádzkovými zmenami. „PM v Žiline získalo v tomto roku v budapeštianskych archívoch nové materiály o výstavbe trate. Radi by sme vydali knižku o dejinách rajeckej železnice. Ale všetko závisí od finančných prostriedkov, ktoré sa nám podarí získať,“ dodal Šimko.

Organizátormi Osláv výročia Rajeckej Anče sú Žilinský samosprávny kraj, PM v Žiline, Spoločnosť Považskej dráhy Žilina a Klub vojenskej histórie Slovensko.
 
 
 

Vyberte región